Interviewed by eWrite
Ο Γιώργος Εγγλέζος, δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας στην χώρας μας, του MusicHeaven δέχτηκε να δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο e-write.
Γίωργο σε καλωσορίζω στο e-write. Πες μου λίγο του ιστορικό του MusicHeaven. Πότε και πως ξεκίνησε και από ποιους;
Ξεκίνησε σαν προσωπικό project όταν σπούδαζα στην Πάτρα. Το πρώτο upload αρχείου έγινε τον Οκτώβριο του 1997. Πήρα από το σπίτι τη δισκέτα, ανέβηκα στο λεωφορείο για το Πανεπιστήμιο και ανέβασα την αρχική σελίδα με FTP… Άλλες εποχές… Τότε ήταν περισσότερο μια βάση δεδομένων με παρτιτούρες-οδηγούς, δεν είχε τη μορφή social network ή ηλεκτρονικού περιοδικού όπως είναι σήμερα. Μάλιστα είχε και διαφορετικό όνομα, λεγόταν The Greek Musician’s Heaven, κάτι που έδειχνε οτι στόχευε περισσότερο στους μουσικούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Τα επόμενα χρόνια έγινε προσιτό και στους μη-μουσικούς, με νέες ενότητες που προστέθηκαν. Το όνομα MusicHeaven το δώσαμε έπειτα από δημοσκόπηση που έγινε ανάμεσα στα μέλη το 2002, ενώ το νέο – εντελώς διαφορετικό – website «ανέβηκε» τον Γενάρη του 2003.
Είστε πλέον απο τις μεγαλύτερες διαδικτυακές κοινότητες στην Ελλάδα.
Περίμενες μια τέτοια εξέλιξη;
Δεν είχα σκεφτεί ποτέ οτι «θέλω να φτιάξω την μεγαλύτερη διαδικτυακή κοινότητα», οπότε δεν περίμενα τίποτα. Αυτό που με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει είναι να έρθουν κοντά άνθρωποι με αγάπη για την καλή μουσική και η κοινότητα να είναι όσο γίνεται πιο ενεργή. Είτε στο web, είτε στον πραγματικό κόσμο.
Τι νομίζεις έπαιξε σημαντικό ρόλο στην διάδοση του MusicHeaven; Είναι θέμα συγκυριών, σωστής προώθησης ή υπήρχε ανάγκη για την ύπαρξη μιας τέτοιας σελίδας;
Ανάγκη υπήρχε σίγουρα, μια και τα sites που ασχολούνταν με την καλή ελληνική και ξένη μουσική και δεν τα κυνηγούσαν τα δισκογραφικά συμφέροντα, ήταν πάντα ελάχιστα. Δεν ξέρω αν θα υπήρχε παρόμοια αποδοχή αν ασχολούμασταν με την Καλομοίρα και τη Βανδή. Μετά βέβαια υπάρχει και μια σειρά από ενέργειες που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια με σκοπό τη διάδοση του MusicHeaven. Δόθηκαν αρκετά χρήματα για διαφήμιση, ενώ βελτιστοποιήθηκε μεγάλο μέρος των σελίδων για καλύτερη κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης. Πλέον εμφανιζόμαστε στην 1η θέση στο Google σε αρκετές λέξεις-κλειδιά, με αποτέλεσμα να δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες από τη συγκεκριμένη μηχανή αναζήτησης. Πάνω απ’ όλα όμως, το MusicHeaven διαδίδεται από στόμα σε στόμα, κι αυτό για μένα μετράει περισσότερο.
Ποιοι είναι οι στόχοι σου; Πέραν της καλής λειτουργίας, της συμμετοχής και της ύπαρξης του MusicHeaven υπάρχει κάποιος απώτερος στόχος που θέλεις να εκπληρώσεις;
Θα ήθελα στο μέλλον να δημιουργηθούν τοπικές ομάδες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, με σκοπό τη διεξαγωγή μουσικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Και με τη δυνατότητα φιλοξενίας μελών άλλων τοπικών ομάδων για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, συνδυάζοντας συμμετοχή σε μουσικά events, εκδρομές, αλλά και μουσικά σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Πόσα μέλη έχετε τώρα, και με τι ρυθμό αυξάνονται;
Τώρα είμαστε κοντά στις 54.000 εγγραφές, ενώ κάθε μέρα έχουμε 30-60 νέες. Κατά καιρούς γίνονται και μαζικές διαγραφές ανενεργών λογαριασμών, ώστε κάποια στιγμή οι εγγραφές να αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των πραγματικά ενεργών μελών. Αυτή τη στιγμή τα ενεργά μέλη ξεπερνούν τα 33.000.
Η συμμετοχή του κοινού στο MusicHeaven θεωρείς πως γίνεται γιατί εκπληρώνει κάποιες ανάγκες του κόσμου ή είναι απλά μια δικτυακή κοινότητα για να περνάει κανείς τον χρόνο του;
Νομίζω είναι συνδυασμός των παραπάνω. Υπάρχουν ενότητες του MusicHeaven που καλύπτουν ανάγκες, όπως πχ την ενημέρωση πάνω σε μουσικά ζητήματα, όπως συναυλίες, νέους δίσκους ή την επικαιρότητα. Ή την επικοινωνία με ανθρώπους της μουσικής και με άτομα με παρόμοια ενδιαφέροντα. Και την φυσική συνεύρεση αυτών των ομάδων, εκτός διαδικτύου πλέον. Άλλοι σχηματίζουν μουσικά σχήματα διαλέγοντας άτομα από τις Μουσικές Αγγελίες, άλλοι το χρησιμοποιούν για να προβάλλουν τη δισκογραφική τους δουλειά ή τις συναυλίες τους. Υπάρχουν όμως και ενότητες για να χαλαρώσει κάποιος, όπως τα Μουσικά Βίντεο, τα Μουσικά Quiz, η ενότητα Ραδιόφωνο, το Chat, τα Blogs και άλλες…
Εσύ είσαι μουσικός από ότι γνωρίζω. Τι ρόλο παίζει η μουσική στην ζωή σου σήμερα;
Προσπαθώ να ακούω όσο περισσότερη μουσική μπορώ. Παρατηρώ οτι αν αφεθώ στην καθημερινότητα χωρίς καλό τραγούδι, δεν είμαι καλός σε ότι κάνω.
Ποια είναι η άποψη σου για την ελληνική μουσική σήμερα;
Σίγουρα υπάρχει καλή ελληνική μουσική σήμερα. Και γράφονται και αρκετά ενδιαφέροντα τραγούδια. Είναι όμως δύσκολο να τα ανακαλύψεις, μια και ελάχιστα ΜΜΕ παρέχουν ανεξάρτητη πληροφόρηση, ενώ και οι παρέες σήμερα δεν ανταλλάσουν μουσικές προτάσεις όπως παλιότερα. Σπάνια θα μου προτείνει κάποιος ένα νέο γκρουπ, ούτε καν μέσω email. Πάντως παρατηρώ οτι λείπουν οι πολλές μεγάλες φωνές που υπήρχαν παλιότερα. Σήμερα είναι ελάχιστες. Και σ’ αυτό ίσως παίζει ρόλο ο εγωισμός κάποιων συνθετών, που προτιμούν να τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους, παρά να ψάξουν να βρουν νέες καλές φωνές.
Παράδειγμα;
Πιστεύω για παράδειγμα οτι ο Μάλαμας ή ο Θανάσης Παπακωνσταντίου θα πρέπει να δίνουν όλο το ρεπερτόριό τους σε καλούς νέους τραγουδιστές. Τα τραγούδια τους είναι πολύ αξιόλογα για να ερμηνεύονται από τις δικές τους, μέτριες φωνές. Δεν πάει μπροστά η ελληνική μουσική έτσι.
Εάν μπορούσες τι θα άλλαζες στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί;
Αυτή τη στιγμή δε θα άλλαζα τίποτα. Το σκηνικό αλλάζει σιγά σιγά μέσω του internet. Οι νέοι δημιουργοί βρίσκουν χώρο να προβληθούν, αλλά και αυτιά να τους ακούσουν.
Για την μουσική πειρατεία τι πιστεύεις;
Κοίταξε… Ο δημιουργός πρέπει να πληρώνεται για το τραγούδι του. Γιατί διαφορετικά, στις εποχές που ζούμε, δε θα ξαναβγάλει τραγούδι. Την πρώτη φορά θα δεχθεί να «μπει μέσα» κάποιες χιλιάδες ευρώ για να βγάλει δίσκο. Αν δεν καλύψει όμως τα βασικά του έξοδα, θα ξαναβγάλει δίσκο σε πολλά χρόνια πάλι. Ή δε θα ξαναβγάλει. Και αν αυτός ο καλλιτέχνης αξίζει, χάνει συνολικά η μουσική και τ’ αυτάκια μας. Επομένως δεν επικροτώ την πειρατεία και πιστεύω οτι πλέον με τα online δισκοπωλεία αξίζει να δώσεις 99 ευρωλεπτά και να αγοράσεις ένα τραγούδι που σου αρέσει. Με την προϋπόθεση βέβαια οτι το μεγαλύτερο ποσοστό απ’ αυτά, πηγαίνει στον ίδιο τον καλλιτέχνη.
Για κάποιον που έχει επισκεφτεί το MusicHeaven ή δεν το έχει ψάξει αρκετά, θα ήθελα να κάνουμε μια αναφορά στις υπηρεσίες που προσφέρονται και τι μπορεί να κάνει ένα μέλος του MusicHeaven μέσα απο την Σελίδα.
Να αναφέρουμε πρώτ’ απ’ όλα πως το MusicHeaven είναι ηλεκτρονικό περιοδικό, αλλά και κοινότητα. Το τελευταίο σημαίνει οτι το περιεχόμενο εμπλουτίζεται από τα ίδια του τα μέλη, με την εποπτεία και την επιμέλεια μιας ομάδας, της ομάδας ανάπτυξης.
Τώρα, όσον αφορά τις υπηρεσίες, είναι αρκετές και φοβάμαι μήπως κουράσω. Θα προσπαθήσω όμως να αναφέρω τις κυριότερες. Η βασική μας ενότητα, είναι το e-Περιοδικό, που είναι χωρισμένο σε στήλες. Όπως τα έντυπα περιοδικά δηλαδή. Η διαφορά είναι οτι τα κείμενα τα στέλνουν τα ίδια τα μέλη του MusicHeaven και όχι κάποια σταθερή ομάδα συντακτών. Περιέχει εκατοντάδες άρθρα, συνεντεύξεις, βιογραφίες, μαθήματα και ασκήσεις μουσικής, παρουσιάσεις νέων δημιουργών και ερμηνευτών, κριτική νέων, αλλά και διαχρονικών δίσκων, παρουσιάσεις μουσικών σκηνών που μας έκαναν εντύπωσεις, έχει επίσης την ιστορία σημαντικών τραγουδιών, δηλαδή το πως γράφτηκαν… Από τη στιγμή που ένα θέμα είναι μουσικό, στο e-Περιοδικό υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθεί.
Βεβαίως υπάρχει και το Forum, το οποίο είναι η δημοφιλέστερη ενότητα. Στο Forum θα βρει κάποιος συζητήσεις περί μουσικής επικαιρότητας, δισκογραφίας, συναυλιών που έγιναν ή θα γίνουν… Υπάρχουν επίσης θέματα για ραδιόφωνο, μουσικά όργανα, εξοπλισμό, μουσικό λογισμικό και σύνθεση. Στο Forum κανονίζουμε και τις συναντήσεις, τα live και τα beach parties που διοργανώνουμε κατά καιρούς.
Μια πολύ χρήσιμη, όπως έχει αποδειχθεί, ενότητα, κυρίως για μουσικούς βέβαια, είναι οι Μουσικές Αγγελίες. Πολλά συγκροτήματα έχουν γεννηθεί μέσα απ’ αυτή την ενότητα τα προηγούμενα χρόνια και αυτό μας κάνει περήφανους. Στις Αγγελίες μπορεί κανείς να βρει διαθέσιμους μουσικούς για να τους εντάξει σε υπάρχον συγκρότημα ή να βρει έτοιμα συγκροτήματα που ψάχνουν μεμονωμένους μουσικούς. Καθηγητές μουσικής που ψάχνουν μαθητές ή μαθητές που αναζητούν δάσκαλο μουσικής στην περιοχή τους. Ή μουσικά όργανα προς πώληση ή μαγαζιά που ζητούν σχήματα, συνθέτες που ψάχνουν στιχουργούς και λοιπά…
Όσον αφορά τις υπόλοιπες ενότητες, καλύτερα να τις αναφέρω συνοπτικά. Έχουμε το Radio MusicHeaven, που είναι ο ραδιοφωνικός μας σταθμός. Εκπέμπει μέσω internet και το ενδιαφέρον είναι οτι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί είναι μέλη που κάνουν εκπομπή από το σπίτι τους. Υπάρχει επίσης η Ατζέντα Εκδηλώσεων, με συναυλίες και events που καταχωρούν τα ίδια τα μέλη, ο Μουσικός Χάρτης Ελλάδας με απεικόνιση στο χάρτη των μουσικών σκηνών και των συναυλιακών χώρων, τα Μουσικά Βίντεο, τα blogs, τα μουσικά κουίζ και τα σταυρόλεξα, λίστα με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ελλάδας, παρτιτούρες τραγουδιών, σελίδες μουσικών, chat και αρκετές άλλες.
Ποιες άλλες Ελληνικές σελίδες επισκέπτεσαι; Σχετικές με μουσική ή γενικού ενδιαφέροντος.
Όταν έχω λίγο ελεύθερο χρόνο, συνήθως μπαίνω σε ενημερωτικά sites. Στην Ελευθεροτυπία, στο Sport24.gr… Έχω και κάποια ενδιαφέροντα blogs που επισκέπτομαι, κυρίως φίλων. Πάνω απ’ όλα όμως με ενδιαφέρουν websites κυρίως τεχνολογικού περιεχομένου. Σε μουσικά sites σπάνια μπαίνω, γιατί συνήθως ενημερώνομαι από το MusicHeaven.
Πόσα άτομα διαχειρίζονται το MH αυτήν την στιγμή; Με τόσο περιεχόμενο και διαφορετικές υπηρεσίες προφανώς χρειάζεται πολύ δουλειά. Το βλέπεις περισσότερο σαν εργασία ή σαν κάτι που σε ξεκουράζει και σε γεμίζει;
Οι διαχειριστές αυτή τη στιγμή είναι το πολύ 10. Ο καθένας, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που έχει, συνεισφέρει. Σαν εργασία, όχι, δεν το βλέπω. Στην εργασία επιλέγει άλλος τους χρόνους σου, σου επιβάλει ωράριο, υποχρεώσεις… Εμείς στο MusicHeaven έχουμε βάλει στην άκρη τα όποια «πρέπει».
Πλέον το διαδίκτυο προκαλεί ραγδαίες αλλαγές σε όλους τους τομείς και φυσικά και στον χώρο της Μουσικής. Mp3 downloads, διαδικτυακή προώθηση, διαδικτυακές κοινότητες, Myspace κ.α. Πως βλέπεις αυτές τις αλλαγές; Ποιές εξελίξεις σου αρέσουν και τι θεωρείς πως μπορεί να έχει αρνητικά αποτελεσματα;
Ολα αυτά δεν ήρθαν τόσο ραγδαία. Από αρκετά πιο πριν υπήρχαν μουσικές online κοινότητες και online πωλήσεις τραγουδιών. Απλά η αργή έλευση στην Ελλάδα του broadband, μας έφερε εκεί που οι ξένοι βρίσκονται χρόνια τώρα. Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα πάντως, δε χωράει αμφιβολία. Μπορούμε πλέον να ερχόμαστε κοντά σε ότι μας αρέσει πραγματικά, με επιλογή δική μας. Και όχι να ακούμε και να βλέπουμε οτι επιλέγουν άλλοι για εμάς. Το αρνητικό βέβαια, είναι η συσσώρευση πληροφορίας και κυρίως η εμφάνιση χιλιάδων συγκροτημάτων με αμφίβολη καλλιτεχνική αξία… Και βέβαια οι άθλιας αισθητικής σελίδες του MySpace.
Με το διαδίκτυο πιστεύεις πως οι νέοι μουσικοί/καλλιτέχνες έχουν περισσότερες ευκαιρίες να προβάλλουν την δουλειά τους; Μήπως αργά η γρήγορα το παιχνίδι θα γυρίσει πάλι εις όφελος των εταιριών που κακά τα ψέμματα ως επι το πλείστον δεν ενδιαφέρονται για την μουσική αλλά για τα κέρδη τους;
Δεν είμαι τόσο πολύ μέσα στο χώρο για να ξέρω πως θα κινηθούν οι εταιρίες από δω και μπρος. Αυτό που ξέρω είναι τι γίνεται έξω απ’ αυτές. Ξέρω δηλαδή πως αυτή τη στιγμή πολλοί καλλιτέχνες έχουν ανοίξει τα δικά τους λογιστικά βιβλία, έχουν δικό τους label, ένα επίσημο website και προωθούν τη δουλειά τους μέσω μουσικών ιστοσελίδων… Κανονίζουν απευθείας τις συναυλίες με τα μαγαζιά, μιλούν με ραδιοφωνικούς παραγωγούς… Που να μπει πλέον η εταιρία σ’ όλα αυτά; Κάποιοι μάλιστα δεν κάνουν οι ίδιοι την προώθηση του σχήματος, αλλά έχουν φίλους ή συνεργάτες γι’ αυτό. Έτσι μπορούν χωρίς άγχος και χωρίς να χάνουν το χρόνο τους, να επικεντρώνονται στη μουσική τους.
Σε κάθε συνέντευξη ζητάμε από τον άνθρωπο που συζητάμε να μας φτιάξει μια προσωπική λίστα με αγαπημένα του τραγούδια. Την λίστα αυτήν την ανεβάζουμε για να την ακούσουνε σε μορφή streaming οι επισκέπτες μας. Θα ήθελες να μας δώσεις την δική σου;
Αυτά πάντα με δυσκολεύανε, γιατί μπορεί να αδικήσω κάποιο αγαπημένο τραγούδι, που απλά τελευταία το ακούω συχνά και το έχω βαρεθεί. Αλλά θα κάνω μια προσπάθεια. Να βάλουμε από ξένα το The Loner του Gary Moore, το Altalena του Lino Cannavacciuolo, το Santa Fe του Bon Jovi, το Estranged και το November Rain των Guns ‘n’ Roses, το High Hopes των Pink Floyd, το Who Wants To Live Forever των Queen… και άλλα πολλά… Από ελληνικά θα επέλεγα αυτή τη στιγμή την Μικρή Πατρίδα, το Ζηλεύει η Νύχτα, τον Φάνη των Κατσιμιχαίων, το Πόρτο Ρίκο, την Άνοιξη του Θοδωρή Κοτονιά, το Εν Λευκώ & το Ξημερώνει του Θεοδωράκη και του Τριπολίτη.
Πριν κλείσουμε θα θέλαμε να μας πεις κάποιον δίσκο ή καλλιτέχνη που άκουσες τελευταία και σου έκανε εντύπωση.
Δημήτρης Παπαγεωργίου λέγεται ο καλλιτέχνης. Έγραψε και ερμήνευσε το τραγούδι «Μου Παν Τα Πουλιά», το οποίο πήρε τη 2η θέση στον 1ο Διαγωνισμό Τραγουδιού, που διοργανώσαμε στο MusicHeaven.
Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο προς τους αναγνώστες μας;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ελπίζω να μην σας κούρασα.
Να σου ευχηθώ ακόμα περισσότερη επιτυχία, και σε ευχαριστώ πολύ.
Να είσαι καλά Παναγιώτη, εγώ σε ευχαριστώ.